Blog

Latest News
Per què a Andorra parlem de parròquies i no de ciutats?

Per què a Andorra parlem de parròquies i no de ciutats?

Quan visites Andorra per primera vegada, una de les coses que més sorprenen és que aquí no es parla de ciutats ni de municipis, sinó de parròquies. Però, què vol dir exactament això? I per què aquest petit país dels Pirineus utilitza una organització territorial tan particular? En aquest article t’ho expliquem tot sobre les parròquies andorranes, la seva història i el seu paper clau en l’organització política i administrativa d’Andorra.

Què són les parròquies d’Andorra?

A Andorra, les parròquies són les principals divisions territorials del país, equivalents al que en altres llocs serien els municipis o ajuntaments. Actualment, Andorra està dividida en set parròquies:
  • Canillo
  • Encamp
  • Ordino
  • La Massana
  • Andorra la Vella
  • Sant Julià de Lòria
  • Escaldes-Engordany
Cada parròquia té el seu propi Comú, que és l’equivalent a l’ajuntament, amb competències pròpies en gestió del territori, serveis públics i cultura, entre d’altres.

Origen històric de les parròquies andorranes

L’ús del terme parròquia té un origen eclesiàstic. A l’edat mitjana, el territori andorrà es va organitzar al voltant d’esglésies locals, que servien com a centre religiós, social i també administratiu. Amb el pas del temps, aquestes divisions eclesiàstiques van esdevenir divisions polítiques i administratives, i han perdurat fins avui. La majoria de les parròquies existeixen des de l’Edat Mitjana, tot i que Escaldes-Engordany és més recent: es va constituir com a setena parròquia el 1978, separant-se d’Andorra la Vella.

Per què no es parla de ciutats o pobles?

Tot i que a Andorra hi ha nuclis urbans com Andorra la Vella (la capital) o Escaldes, la dimensió del país i la seva estructura institucional fan que el concepte de ciutat no sigui tan rellevant com en altres països. En canvi, el sistema de parròquies reflecteix millor la realitat territorial, política i social andorrana. A més, dins de cada parròquia hi ha diversos quarts o veïnats, que són subdivisions més petites, però la gestió principal continua sent a nivell parroquial.

Un sistema únic i identitari

Aquest sistema territorial basat en parròquies és un reflex de la identitat pròpia d’Andorra, un país que ha sabut conservar les seves tradicions i institucions al llarg dels segles. Les parròquies no només tenen una funció administrativa, sinó que també són espais de participació ciutadana, cultura i arrelament al territori.

Conclusió

Si estàs planejant un viatge a Andorra o simplement vols entendre millor el país, és important saber que aquí parlem de parròquies, no de ciutats. Aquest sistema ancestral forma part del caràcter únic d’Andorra i ens connecta directament amb la nostra història. Coneixes ja les set parròquies andorranes? Cada una té el seu encant, les seves festes i les seves tradicions. Descobreix-les i viu l’Andorra més autèntica!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *